PROIECTE

Win 4 Youth from Castelu

Organizație/Grup de inițiativă

Win 4 Youth Romania

Scurtă descriere a proiectului

Caravană medicală în comunitatea de horahai din Castelu, județul Constanța

Starea precară de sănătate a copiilor din familii dezavantajate reprezintă unul dintre principalele obstacole care stau în calea frecventării grădiniței și a școlii. Copiii care nu merg regulat la școală nu deprind obiceiul de a menține mai târziu, ca adulți, un job. Astfel, lipsa educației pe termen lung are ca efect imposibilitatea obținerii unui job plătit decent și, astfel, sărăcia se perpetuează de la o generație la alta. Dar acest lucru poate fi schimbat.

În vara lui 2018, timp de o săptămână, Școala Gimnazială din Castelu, județul Constanța, s-a transformat în clinică de consultații medicale gratuite pentru copiii și adulții din comună, în cadrul a două caravane medicale. Acestea au fost organizate de Asociația Reality Check și Asociația OvidiuRo, în colaborare cu echipe de medici voluntari și studenți la medicină din România și din Germania. Echipa din Nürnberg venită la Castelu cu sprijinul organizației Die Johanniter, a fost formată din medic și asistent pediatru, stomatolog, un student la medicină asistent și un paramedic Die Johanniter. Echipa de pediatri germani a fost sprijinită de o echipă de 5 medici și studenți români.
În weekendul ce a urmat, o altă echipă de medici specialiști și studenți la medicină (Împreună pentru Sănătatea Rurală) au continuat consultațiile pentru copii și adulți. În total au fost consultați peste 200 de copii și adulți.

Despre Castelu

Castelu este o comună din județul Constanța, cu o populație mare și foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, care nu sunt recunoscuți oficial și nu sunt sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea părinților săraci nu au nicio clasă, nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii în sistemul educațional. Adulții merg în Constanța la cerșit sau colectează plastic și fier vechi și de multe ori iau copiii mici cu ei, sau își lasă

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Mulți dintre locuitorii din Castelu nu au mai fost de ani de zile la medic.
Chiar dacă unii dintre ei au ajuns, de cele mai multe ori nu au reușit să își rezolve problemele de sănătate cu care se confruntă, motivele principale fiind lipsa acută de resurse și faptul că nu cunosc bine limba română.
Acțiunea din 2018 ne-a ajutat să avem o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a comunității, să identificăm urgențele medicale și să încercăm remedierea acestora. Până acum, au fost sprijiniți trei copii (cu vârste între 4 și 7 ani) care au avut intervenții chirurgicale, unui copil diagnosticat cu hipercheratoză i se asigură tratamentul în mod regulat și este ținut sub observație, iar altor șapte copii și doi adulți li s-au acoperit toate cheltuielile necesare pentru analize/ spitalizare sau tratament pentru diferite afecțiuni.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

După caravana din iulie 2018 care a fost deschisă tuturor locuitorilor, am constatat că este nevoie de o nouă caravană dedicată comunității sărace.

Aceasta va avea loc în toamna lui 2019 și se va concentra pe consultații stomatologice și oftalmologice deoarece au fost identificați mulți copii cu probleme dentare și cu dificultăți de vedere.

Medicul stomatolog prezent la caravana precedentă a reușit să consulte pe parcursul a patru zile doar 50 dintre cei peste 600 de copii și câțiva adulți care aveau probleme urgente.
Pentru ca această caravană să aibă loc avem nevoie de 10 medici și studenți cu specializări în stomatologie și oftalmologie, care să ofere minim 80 de consultații stomatologice și 80 de consultații oftalmologice pentru copii pe parcursul a sase zile.

Dacă vor fi identificați în comunitatea săracă din Castelu și adulți cu urgențe medicale în cele două domenii, vor fi consultați și aceștia, dar prioritate vor avea copiii.

Obiectiv financiar Swimathon

6435 Lei
Fonduri atrase din totalul de 15000 Lei

  • 55
    Donații
  • 117.00 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

15000

Durata proiectului

6 zile

Website organizație/proiect

https://www.realitycheck.ro/comunitatea-de-oameni-saraci-din-castelu/

Date de contact (coordonator proiect)

Ionut Ilie
0724585561
ionutz.ilie@gmail.com

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Castel pentru Zana Maseluta


Obiectiv financiar: 5000

Inotatori Swimathon

Legal for Castelu


Obiectiv financiar: 5000

Inotatori Swimathon

Win 4 Youth Romania


Obiectiv financiar: 5000