PROIECTE

Valuri pe teren

Organizație/Grup de inițiativă

CARUSEL

Scurtă descriere a proiectului

Prin proiectul „Valuri pe teren”, vrem să oferim servicii sociale și medicale persoanelor care trăiesc pe stradă, în Municipiul București. Echipa Carusel (staff + voluntari) face deplasări pe teren, în zone cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost sau la solicitarea cetățenilor sau a altor organizații/ instituții.

Echipa Carusel distribuie acestor persoane medicamente și consumabile medicale, alimente, ceai cald, apă și alte materiale (saci de dormit, izoprene, pături, mănuși, căciuli, fulare/ gulere protecție, șosete, haine, încălțăminte etc.). De asemenea, echipa Carusel va acompania și/ sau referi către adăposturile de noapte aceste persoane, în limita locurilor disponibile și în funcție de dorințele/ nevoile acestora sau către unități medicale. După o pauză de un an (iarna 2017-2018), Adăpostul Temporar de Noapte ODESA s-a redeschis în ianuarie 2019, în baza unui parteneriat între Carusel și Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Cu o capacitate de 80 de locuri, în cadrul adăpostului, persoanele beneficiază de următoarele servicii: acces la facilități de realizare a igienei corporale, pijama de schimb, cina și mic dejun, ceai fierbinte pe toată durata șederii, pat în camere de 4 persoane și, uneori, activități de socializare. O parte din persoanele întâlnite în activitatea de teren au fost referite către ODESA pe perioada funcționării acestuia.

În funcție de nevoile identificate de către echipa de teren, beneficiarii proiectului vor putea fi redirecționați către alte programe ale Carusel (Adăpostul Temporar de Noapte ODESA, Centrul de Servicii Sociale GORE – aflat în incinta Spitalului Dr. Victor Babeș, Centrul Comunitar Obor, Centrul Comunitar Ferentari – urmează să fie deschis, consiliere psihologică individuală sau de grup).
Prin participarea la Swimathon București ne propunem să strângem o parte din fondurile necesare derulării acestui proiect, mai exact pentru asigurarea materialelor

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

În România, nu există date statistice clare referitoare la numărul şi situaţia persoanelor fără adăpost. Datele recensământului naţional din anul 2011 arătau că la nivel naţional există un număr de 1542 persoane adulte fără adăpost, 90% dintre aceştia aflându-se în municipii şi oraşe. Cu toate acestea, estimările anterioare ale Ministerului Dezvoltării Regionale, în baza cifrelor raportate de autorităţile locale, estimau un număr de cel puţin trei ori mai mare de persoane fără adăpost. Unele estimări sugerau că numărul persoanelor fără adăpost este chiar de 10 ori mai mare faţă de numărul înregistrat la recensământ. De asemenea, datele arată că peste trei sferturi dintre persoanele fără adăpost sunt bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, iar mai mult de unul din zece oameni ai străzii sunt copii.

În Bucureşti, datele recensământului din 2011 arată că o treime dintre persoanele fără adăpost se află în capitală. Alte date ale societății civile estimau un număr de 5000 persoane adulte fără adăpost, în București, în anul 2010. Tot în 2011 se estima că, anual, în timpul iernii, 300 de oameni fără adăpost mor în stradă.

Pentru serviciile sociale și medicale oferite acestor persoane nu există cifre precise referitoare la numărul de locuri disponibile în adăposturi de noapte, numărul acestora fiind diferit în funcție de sezon. De asemenea, nu există o evidență clară și o coordonare a serviciilor de tip outreach disponibile pentru aceste persoane. În iarna 2017 – 2018, Consiliul General al Municipiului București prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a creat un dispecerat unic de coordonare a serviciilor de teren cu adăposturile de noapte, însă până în acest moment nu sunt date referitoare la rezultatele acestui demers.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Creșterea accesului la servicii sociale și medicale, haine curate și alte materiale necesare, în special în sezonul rece:
– minim 40 de persoane/ noapte vor primi servicii sociale și medicale și materiale din partea echipei de teren;
– minim 150 persoane diferite vor primi servicii sociale și medicale și materiale din partea echipei de teren;
– distribuirea de medicamente și consumabile medicale și alte materiale (saci de dormit – 150 buc., izoprene – 10 buc., pături – 200 buc., mănuși – 500 buc., căciuli – 500 buc., fulare/ gulere protecție – 200 buc., șosete – 800 buc.).

Obiectiv financiar Swimathon

12772 Lei
Fonduri atrase din totalul de 16000 Lei

  • 166
    Donații
  • 76.94 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

46000

Durata proiectului

6 luni (septembrie 2019 – februarie 2020)

Website organizație/proiect

http://carusel.org/

Date de contact (coordonator proiect)

Carmen Voinea
0723180195
carmen.voinea@carusel.org

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Aquanauții


Obiectiv financiar: 8000

Inotatori Swimathon

ODESA


Obiectiv financiar: 8000