Știri

Trei organizații construiesc o secție de spital ce va fi de ajutor pentru patru județe

Text de Monica Tudorache

Cu Alex m-am întâlnit la secția de terapie pentru nou-născuți de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” pentru a-mi arăta ce-și propune parteneriatul dintre Fundația Vodafone România, Asociația Inima Copiilor și Asociația Dăruiește Aripi să facă în Constanța. Cele trei organizații au participat împreună la Swimathon București anul acesta, pentru că vor să reconstruiască și să modernizeze secția de terapie intensivă de nou-născuți a Spitalului Județean Constanța.

În România, șansele de viață ale unui nou-născut cu probleme grave de sănătate sunt foarte mici. Mai ales într-un spital care nu are dotările necesare. „Foarte multe vieți se pierd pentru că acești copii nu beneficiază de tratamentele care pot fi făcute în România și care nu se fac din cauza infrastructurii”, îmi spune el. De aceea, au construit, împreună cu Fundația Vodafone România, în Spitalul de copii Marie Curie, cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Europa. Iar acum, folosind acest model, vor să construiască o nouă secție la Constanta, împreună cu Fundația Vodafone România și cu Asociația Dăruiește Aripi.

Nu e prima oară la Swimathon pentru Alex și asociația lui, au mai participat și în urmă cu trei ani pentru proiectul Banca de Lapte, care momentan e în stare de funcționare, dar nu avansează, din motive birocratice. Acum însă, pentru acest proiect, Reconstrucția și modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța, s-au mobilizat șase echipe ale celor trei organizații implicate în proiect.

Asociația Inima Copiilor a apărut pentru a susține copiii cu probleme cardiace. Alex spune că era multă nevoie în România. Malformațiile cardiace congenitale reprezentă principala cauză a mortalității infantile non-accidentale. Și echipa lor e singura care se ocupă de găsirea unor soluții pentru tratarea bolilor cardiace la copii, în România. O mare parte dintre acești copii sunt nou-născuți și așa s-a ajuns la extinderea domeniului de activitate al asociației, la copii cu probleme de sănătate grave.

Donațiile pe care le-au primit au fost strânse într-un timp foarte scurt și au fost consistente. Oamenii sunt receptivi la cauza lor, iar asta se vede și în rezultatele celorlalte echipe. S-au alăturat echipelor de înotători-fundraiseri doctori, copii de-ai doctorilor, și se descurcă bine; până acum, per total, au depășit targetul impus inițial, de 90.000 RON. Iar pentru înotătorii și susținătorii acestui proiect, Alex își dorește să facă multe valuri de lucruri bune. În general, în viață. Că lucrurile bune se adună.

Proiectul lor e mare și costisitor. Alex spune că e un spital vechi, de zeci de ani, în care a trebuit inclusiv să se reconstruiască pereții, cărămidă cu cărămidă. Dar e optimist. Secția pe care o construiesc va fi de ajutor pentru patru județe. Mi-a povestit multe lucruri despre proiect și despre dotările pe care le include el. „Facem un lucru cu adevărat deosebit. Și pentru că dorim să facem proiecte importante, trebuie să povestim despre importanța lor”.