PROIECTE

Toți copiii sunt eroi de poveste

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația Cu Alte Cuvinte

Scurtă descriere a proiectului

TOȚI COPIII SUNT EROI DE POVESTE promovează diversitatea în literatura pentru copii din România. Ne dorim ca autorii români să creeze dincolo de stereotipuri și să aducă în cărțile lor personaje care reflectă în mod pozitiv diversitatea din jurul nostru.

Este esențial ca poveștile pentru copii să fie ancorate în lumi diferite, nu doar într-o singură realitate. Pentru copiii care, de obicei, nu sunt eroi de carte, această identificare este esențială: înțeleg că experiențele și realitatea lor sunt la fel de importante ca ale celorlalți. Cărțile sunt o oglindă, iar când te uiți în oglindă și nu te vezi, practic nu exiști.

Pentru prima ediție a proiectului, poveștile a 12 copii de la Clubul de Educație Alternativă din Ferentari au fost sursă de inspirație pentru prima carte ilustrată cu personaje rome din România, “Povestea kendamei pierdute” (Editura Arthur, 2018).

500 de cărți au fost donate către școli din medii defavorizate prin rețeaua Teach for Romania, alături de un ghid cu activități creative de lectură. Cartea a fost cerută de bibliotecari și recomandată de profesori de română ca sugestie de lectură în clasa a V-a.

Succesul primei cărți ne încurajează să reprezentăm diversitatea etnică și culturală în cărțile pentru copii.
Dorim să strângem fonduri pentru a publica o carte ilustrată, cu personaje de etnie romă, pentru copii între 3 și 6 ani. Cartea va fi creată de un scriitor și un ilustrator pe care îi vom selecționa prin concurs și care, pentru a fi cât mai aproape de realitatea copiilor, vor asista la cursuri într-o grădiniță dintr-o zonă defavorizată.

Vom dona 1 000 de exemplare în grădinițe din zone defavorizate, unde educatorii vor realiza activități creative de lectură folosind ghidul pedagogic conceput de asociația noastră.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Proiectul nostru răspunde mai multor nevoi:

DREPTUL TUTUROR COPIILOR DE A AVEA PERSONAJE CU CARE SĂ SE IDENTIFICE
Copii romi întâlnesc puține personaje pozitive, ne-stereotipice cu care să se identifice, fie în literatură, în media, în programele școlare, etc. Este foarte important ca și ei să aibă propriile personaje și povești, iar acestea trebuie să fie contemporane și palpitante.

REDUCEREA DISCRIMINĂRII sau TOATĂ LUMEA CÂȘTIGĂ
Cărțile noastre nu sunt exclusiv pentru și cu copii romi; ele reflectă lumea multiculturală în care trăim și diversitatea pe care dorim să o celebrăm.

Toți copiii din România au de pierdut în acest moment pentru că există puține personaje rome pozitive, puternice și autentice: eroii romi îi pot îndruma pe cei mici înspre diversitate, trezindu-le curiozitatea pentru cei care par diferiți de ei.

SENSIBILIZAREA OPINIEI PUBLICE DESPRE REPREZENTAREA DIVERSITĂȚII ÎN ROMÂNIA
Sperăm că prin această nouă carte vom atrage din nou atenția în spațiul public asupra importanței de a reprezenta realități diferite, inclusiv în poveștile pentru copii.

DEZVOLTAREA ALFABETIZĂRII
Cărțile vor fi distribuite în grădinițe din zonele defavorizate și le vor fi citite copiilor cu voce tare de către educatori. Vom crea un dosar de activități ludice pe baza cărții, pe care copiii le vor realiza cu educatorii, dezvoltându-și astfel abilitățile de înțelegere și comunicare.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Cititul cu voce tare este promovat la nivel mondial ca un pas primordial în procesul de alfabetizare al copiilor. Cartea noastră va fi folosită de educatorii din grădinițe din zone defavorizate, acolo unde nevoia de cărți pentru copii este evidentă.

Indicatori:
1. Creșterea numărului de cărți pentru copii create de autori locali care să reprezinte diversitatea specifică țării noastre:
– publicarea, în parteneriat cu o editură, a cel puțin 1 000 de exemplare.

2. Dezvoltarea alfabetizării timpurii și împrietenirea copiilor cu cărțile:
– 1 000 de exemplare vor fi distribuite gratuit în 66 de grădinițe din medii rurale și defavorizate. Cartea va fi însoțită de ateliere de “lectură cu voce tare” și activități de învățare prin joc.
– 1 980 de copii vor citi cartea împreună cu educatorii lor (cifra această reprezintă o estimare a numărului de copii înscriși în cele 66 de grădinite pe care le vizăm).
– 132 de ore de citit și de activități ludice.

3. Aducerea în spațiul public a nevoii reprezentării minorităților în produsele culturale:
– vom organiza 5 lecturi publice (în biblioteci, grădinițe, în spațiile pentru copii din librării etc), la care vor fi invitați să le citească copiilor o parte din înotătorii-fundraiseri ai proiectului.

Obiectiv financiar Swimathon

7866 Lei
Fonduri atrase din totalul de 17000 Lei

  • 93
    Donații
  • 84.58 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

17.000 lei (onorarii autori și print 1000 cărți)

Durata proiectului

1 an (septembrie 2019 - septembrie 2020)

Website organizație/proiect

https://www.cualtecuvinte.com/ro/acasa/

Date de contact (coordonator proiect)

Cristina Pîrvu
0744876192
cristina.s.pirvu@gmail.com

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Povestitorii


Obiectiv financiar: 8540

Inotatori Swimathon

Samuraii de poveste


Obiectiv financiar: 8540