Știri

„Swimathon-ul ne ajută să nu ne simțim singuri în efortul de fundraising”

Pe Carmen am întrebat-o rapid pe mail despre Swimathon, ne-am adaptat amândouă erei tehnologice, cu părere de rău că n-am putut să ne bucurăm de o cafea împreună. Ea face parte din asociațiaCarusel”, unde spune că vede niște principii, de șapte ani încoace: respect pentru drepturile omului, abordarea oricărui client cu respect și chiar compasiune, accent pe dreptul la demnitate al fiecăruia, fie că locuiesc pe stradă sau în alte locuri, fie că trăiesc cu adicții sau nu.

Este a doua oară când participă la Swimathon București și au fost impresionații de toată energia celor câteva sute de înotători prezenți la bazin ediția trecută, de entuziasmul în susținerea atâtor cauze și de efortul de mobilizare a altor mii de susținători ce au donat. Decizia de a se înscrie prima dată a fost spontană, rapidă, dar a fost una bună, spune Carmen. A înotat și ea, iar anul acesta o s-o facă din nou.

Când se gândește la temerile înotătorilor, povestește că sunt la fel de diverse ca și ei; chiar dacă unii și-au depășit frica de a înota în public în fața atâtor, alții se gândesc că poate nu vor reuși să strângă banii. Totodată, au și oameni pentru care ediția aceasta nu va fi prima. Marta a participat pentru ei și anul trecut și i-a impresionat prin dedicarea și curajul de care a dat dovadă la nici șapte ani. Și au decis să nu se mai gândească la cât de greu e să-și atingă targetul. Vor doar să se bucure de fiecare donație în parte, chiar dacă e una substanțială sau nu. Să se distreze la bazin, pe 30 iunie. Plus de asta, mai spune Carmen, „ce face Swimathonul, un eveniment special, este că nu suntem singuri în efortul de fundraising. Anul acesta avem lângă noi trei echipe și 15 înotători minunați care ne ajută”.

Ei înoată pentru proiectul „Valuri pe teren” și vor să strângă 16.000 RON. Vor să poată oferi servicii sociale și medicale persoanelor care trăiesc pe stradă în București cu acești bani. Echipa Carusel, formată din staff și zeci de voluntari, face deja deplasări pe teren, în zone în care știu deja că sunt persoane fără adăpost sau chiar la solicitările cetățenilor, precum și ale altor instituții sau organizații. Scopul este de a-i ajuta cu medicamente, alimente, ceai cald și alte materiale, cum ar fi saci de dormit, pături, haine. Mai vor și să îi îndrume către adăposturi de noapte, atât cât le permit limita de locuri disponibile și dorințele lor de a se îndrepta spre ele.

Munca asta de teren le-a arătat cum serviciile pe care le oferă sunt despre demnitatea persoanelor care trăiesc pe stradă. Și care merită puțin ajutor.

Asociația Carusel păstrează o relație apropiată cu donatorii, îi țin la curent cu modul în care folosesc banii, chiar și când trebuie să le dea vești mai proaste, că n-au reușit să facă ceva. Se bucură că exista donatori tradiționali, care îi susțin la fiecare campanie, dar și că se alătură mereu alții noi cauzei lor. Carmen e fericită mai ales când văd că oamenii înțeleg cauza lor, nevoia de implicare în comunitate și că le sunt aproape.

Încheie prin a-mi povesti că sunt mulțumiți de cum decurge campania înainte de marele eveniment. Cele trei echipe – printre care și voluntari de-ai lor – au văzut cu ochii lor ce înseamnă un ceai cald și-un sac de dormit la minus 20 de grade și știu că au de ce să fie implicați. Au încercat să îmbine online-ul și offline-ul în strângerea de fonduri și să se concentreze pe oamenii care cunosc această nevoie. Nevoia de a da celor mai vulnerabili din comunitate.

#povestidepeteren

Text de Monica Tudorache

Swimathon București este un eveniment anual de strângere de fonduri prin înot, organizat de Fundația Comunitară București. Mai multe detalii despre el găsești pe www.swimathonbucuresti.ro
#povestidepeteren
Text de Monica Tudorache

Dacă vrei să îi susții, donează până pe 31 iulie aici: https://2019.swimathonbucuresti.ro/valuri-pe-teren/