PROIECTE

Parcul Natural Văcărești, accesibil pentru toți!

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația Parcul Natural Văcărești

Scurtă descriere a proiectului

Din motive obiective legate de arhitectura zonei (fost lac de acumulare devenit arie protejată) Parcul Natural Văcărești nu este accesibil tuturor. Persoanele aflate în scaun cu rotile nu pot intra în parc. Dificil este și accesul părinților cu copii în cărucior și cel al persoanelor care se deplasează mai greu; persoanelor în vârstă.

Proiectul nostru are ca scop facilitarea accesului pe potecile parcului și amenajarea unui traseu de vizitare în primul rând pentru persoanele aflate în scaun rulant, care va ușura totodată și accesulor celor aflați în situațiile descrise.

Astfel, vom amenaja rampe de acces care să permită urcarea și coborârea digului care împrejmuiește zona, și vom uniformiza poteca ce duce către interiorul parcului, resepectiv către zonele cu valoare mare a biodiversității.

Inaugurăm rampele de acces cu un tur tematic dedicat persoanelor aflate în scaun cu rotile.

Bugetul este echivalentul în lei a sumei de 8. 000 de eu. În cadrul campaniei ne propunem să strângem suma de 4 000 de euro (20.000 lei), restul fiind contribuția asociației noastre.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

De la înființare (2016), Parcul Natural Văcărești a devenit an de an o destinație celebră pentru iubitorii de natură sau recreere sănătoasă din București. Parcul beneficiază de mai multe trasee de vizitare dedicate publicului larg, și de facilități pentru observarea speciilor sălbatice din parc. Din păcate, specificul locului nu permite accesul pe potecile de vizitare pentru persoane aflate în scaun rulant. Malurile fostului lac sunt înalte și abrupte, fiind accesibile doar parcurgând mai multe trepte de acces, realitate imposibil de surmontat pentru persoanele imobilizate în scaunul rulant sau cu probleme de deplasare. Aceeași problemă o au și părinții care vin cu copii în cărucioare. Considerăm această situație ca fiind incorectă, discriminatorie și în totală contradicție cu pretențiile unui spațiu accesibiul tuturor oamenilor. Astfel că noi, asociația Parcul Natural Văcărești ne propunem să rezolvăm situația prin amplasarea unei rampe sinusoidale de aprox. 80 de metri care să folosească curba de nivel a digului si să coboare în pantă lină către potecile de vizitare ale parcului.

Pe lângă utilitatea proiectului, considerăm că intervenția va avea un impact puternic în comunitate și, totodată, va avea capacitate de multiplicare și pentru alte parcuri, zone verzi, inaccesibile pentru oamenii cu probleme de mobilitate. Și, poate chiar un impuls în mobilizarea autorităților publice, spre adaptarea infrastructurii actuale la nevoile acestor persoane.

 

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

– Rampa de acces din Parcul Natural Văcărești va măsura aprox. 80 de metri (40 urcare ,  40 coborâre).
– Campanie de comunicare pentru promovarea accesibilității în natură.
– Tururi ghidate pentru persoane cu probleme locomotorii.

Obiectiv financiar Swimathon

17541 Lei
Fonduri atrase din totalul de 20020 Lei

  • 142
    Donații
  • 123.53 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

38.000

Durata proiectului

5 luni

Website organizație/proiect

https://parcnaturalvacaresti.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Dan Barbulescu
0729199396
dan@parcnaturalvacaresti.ro

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Adevărații Cormorani


Obiectiv financiar: 5000

Inotatori Swimathon

Corcodeii Mici


Obiectiv financiar: 5000

Inotatori Swimathon

Green Dream Team


Obiectiv financiar: 5000

Inotatori Swimathon

Rangeri Urbani


Obiectiv financiar: 5000