PROIECTE

Media Alert 2019/2020

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația ActiveWatch

Scurtă descriere a proiectului

România va trece în următorii doi ani prin patru exerciții electorale majore ceea ce înseamnă că democrația autohtonă va fi pusă la grele încercări. Politicienii vor alerga după voturi și instituțiile media vor alerga după audiență și notorietate.
Prin „Media Alert” vom încerca să-i prindem pe acei jurnaliști și formatori de opinie care aleargă să strângă voturi pentru politicieni, în loc să lucreze în interes public.

Vom monitoriza campaniile electorale Prezidențiale 2019 și Locale 2020 în media și vom arăta publicului larg acele comportamente care afectează dreptul cetățenilor la informare corectă. Vom analiza cu atenție și cu rigoare dezbaterile electorale televizate, dar și principalele subiecte care vor circula în online. Vom semnala abaterile de la legislația audiovizuală și vom demonta tentativele de manipulare a publicului.

Monitorizăm campaniile electorale în mass media din 1996 și suntem una dintre cele mai relevante voci în domeniu. Când vine vorba despre mass media și despre politicieni nu avem afinități. Singura noastră preocupare este să le reamintim constant jurnaliștilor și politicienilor că interesul public nu este negociabil.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Cine și-ar fi imaginat acum 5 ani că „propaganda” și „fake news” vor deveni termeni banali în societatea românească? De-a lungul timpului am atras atenția asupra senzaționalismului excesiv din mass media, dar și asupra radicalizării discursului public, însă procesul de degradare a fost progresiv. Dar nu este prea târziu. Niciodată nu este prea târziu.

Manipularea și propaganda pot fi demontate cu argumente și cu dovezi clare. Proiectul „Media Alert” va fi asemeni unui buletin de analize, în care vom urmări indicatorii care ating cote ridicate și care ne pun democrația în pericol. Suntem capabili să măsurăm gradul de toxicitate din mass media și putem propune publicului remedii adecvate, fără panică și fără isterie.

Chiar dacă, în acest moment, putem vedea de la distanță orientările politice și ideologice ale instituțiilor media, încă mai credem, cu naivitate, că acestea nu trebuie să deturneze în niciun fel campaniile electorale.

Sigur, putem fi cinici și să ne resemnăm cu gândul că suntem parte dintr-un curent global sau că „ăștia/ăia” sunt deja în filmul lor și că prea puțin le mai pasă de noi sau de interesul public. Dacă acceptăm aceste idei, fără nicio zbatere, înseamnă că renunțăm voluntar la unul dintre drepturile noastre constituționale – dreptul la informație. Or asta chiar este o problemă pentru democrație.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

În primul rând, ne dorim să le arătăm jurnaliștilor și politicienilor cu agende oculte că România nu este un sat fără watchdogs.

Vom expune, fără ezitare, blaturile dintre media și politic, simulacrele de dezbateri, subiectele false și orice senzaționalismul delirant.

Îi vom lăuda și-i vom promova pe jurnaliștii onești care își fac treaba în serviciul interesului public, tocmai pentru a le consolida încrederea în munca pe o duc în condiții din ce în ce mai ostile.

Plecăm deja de la o masă critică de aproape 20.000 de oameni care ne cunosc activitatea și ne împărtășesc valorile, dar mizăm mult pe fenomenul de multiplicare. Vrem ca alertele noastre să ajungă, în primul rând, la cei care sunt captivi în bulele mediatice, dar și la cei care s-au îndepărtat dezamăgiți de calitatea slabă a informației din media tradiționale.

În 2019 și în 2020, dulăii din media și din politică vor trebui să accepte că și cățeii sunt parte din democrație.

Obiectiv financiar Swimathon

18155 Lei
Fonduri atrase din totalul de 20000 Lei

  • 203
    Donații
  • 89.43 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

40900

Durata proiectului

10 luni

Website organizație/proiect

https://activewatch.ro/ro/acasa/

Date de contact (coordonator proiect)

Mircea Toma
0722673633
mircea3toma@gmail.com

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

BăiWatch


Obiectiv financiar: 7000

Inotatori Swimathon

Pirania


Obiectiv financiar: 7000

Inotatori Swimathon

Starea Nației


Obiectiv financiar: 7000