Povești

În asta constă secretul magiei, să te lași copleșit de emoții și să faci un bine cuiva

Cu Mihaela m-am întâlnit într-o zi călduroasă în biroul de la MagiCamp, pe una dintre străzile acelea ale Bucureștiului, pe care pur și simplu te pierzi și te tot oprești din loc în loc ca să te orientezi. M-au primit cu căldură și m-am simțit ca fiind acasă la ei. Senzația aceasta s-a legat imediat de proiectul despre care mi-au povestit.

Echipa lor lucrează acum la MagicHome, un proiect care spune o poveste. Povestea familiilor care trăiesc pe un scaun de spital, încărcată de emoții, de temeri și de suferințe. Familii care au nevoie să stea lângă copiii lor și care au nevoie, în același timp, de un loc în care să facă un duș, în care să poată plânge ori de câte ori simt nevoia, în care să simtă, chiar și pentru o clipă, că sunt în siguranță.

Iar acest proiect are nevoie de bani, iar echipa MagiCamp caută soluții de finanțare venite fie de la companii, fie de la donatori individuali sau evenimente de strângere de fonduri.

Un exemplu ar fi Swimathon București, un eveniment anual de strângere de fonduri prin înot, organizat de Fundația Comunitară București. Echipa MagiCamp strânge bani prin intermediul lui încă din anul 2015 și fiecare an a fost încărcat cu emoții pentru ei.

De exemplu, anul trecut, a înotat pentru asociație o echipă de doctori ai acestor copii bolnavi de cancer. Iar copiii din spital au făcut un afiș pentru ei în care le spuneau că îi iubesc și pe care l-au trimis la bazinul Dinamo, în ziua evenimentului.

Sau în 2015, a intrat în apă Mirel, tatăl lui Marinuș, unul dintre copiii curcubeu, cum le place celor de la MagiCamp să îi numească. Marinuș nu mai este astăzi printre noi, deși Mihaela spune, cu lacrimi în ochi, că a luptat mult timp cu boala. Era în tribune în anul acela când tatăl lui a înotat pentru el și pentru ceilalți copii, și era mândru. Mândru că există un erou ce luptă neobosit.

Mirel continuă să fie un tată simbol pentru ceilalți copii. Anul acesta înoată din nou la eveniment, pentru MagicHome, într-una dintre cele patru echipe pe care le are MagicCamp. Înoată alături de oamenii care au stat pe scaunul de la Galateca, în timpul unei campanii în care s-au aruncat fără niciun fel de rezervă, dar de la care nu s-au așteptat să aibă impact mare. 636 de oameni au stat non-stop pe un scaun, într-o vitrina timp de 23 de zile, până au strâns o sumă de bani, într-o campanie dedicată. „A fost o campanie lecție, emoționantă pentru toată lumea”, spune Mihaela. Și până la urmă, crede ea, în asta constă secretul magiei, să te lași copleșit de emoții și să faci un bine cuiva. Pentru că pe acel scaun nu conta cine ești și nici de unde vii. Cumva, spațiul de la Galateca te făcea să ieși din pielea ta și să te transpui în trăirile și respirațiile de acolo, care au devenit sufocante la un moment dat.

Și dacă acea cameră s-a umplut de povești, pentru Mihaela, la fel s-a întâmplat și cu apa de la bazinul Dinamo. An de an, cei care intră în bazin, înoată pe urmele unor istorii despre oameni.

Iar donatorii care le-au stat alături sunt curioși să vadă ce se întâmplă, pas cu pas. Mihaela primește mereu mesaje de la ei ca să întrebe în ce stadiu au reușit să ajungă, iar asta îi arată că sunt implicați.

Mihaela încheie întâlnirea noastră cu următoarea concluzie: „Fiecare om care ajută MagicHome să strângă 44.630 de RON, anul acesta la Swimathon București, e un om ce se ridică în picioare pentru toți ceilalți care au stat atâta timp în scaunul suferinței.”

#povestidepeteren

Text de Monica Tudorache

*****

Swimathon București este un eveniment anual de strângere de fonduri prin înot, organizat de Fundația Comunitară București. Mai multe detalii despre el găsești pe www.swimathonbucuresti.ro

Dacă vrei să susții MagiCamp cu o donație, o poți face aici până pe 31 iulie: https://2019.swimathonbucuresti.ro/magichome/