Povești

„I’m just an American guy living in Romania, trying to make a difference”

Text de Monica Tudorache

Ryan e din Indiana, USA, și a venit în România pentru prima dată cu tatăl lui, într-o scurtă vacanță. Avea doisprezece ani, dar ceva l-a făcut să își dorească să revină și vara următoare. S-a întors, așa cum a plănuit. Iar după zece săptămâni petrecute într-un apartament pe la Obor, a decis că „a fost suficient timp încât să mă îndrăgostesc de țara asta”. A continuat să vină în excursii, să încerce să se implice, să facă voluntariat în scurtele vizite. Până la vârsta de șaptesprezece ani, știa deja că aici vrea să locuiască într-o zi.

S-a mutat în urmă cu șase ani, cu soția lui. Vor doar să ajute, să facă ceva bun, să investească în alți oameni care pot să facă la rândul lor ceva pozitiv. „E o investiție bună, strategică. Pentru că ajutorul ăsta se răsfrânge mai departe. Ajut pe cine pot, așa cum pot”. Asta se reflectă în munca lui de aici; conduce o organizație non-profit, care creează parteneriate strategice. Vor să îmbunătățească societatea românească, s-o facă mai frumoasă.

Putem ajuta cu toții să schimbăm România. Chiar dacă, într-adevăr, sunt multe lucruri frumoase care ar trebui să rămână exact așa cum sunt. Pe de altă parte, când vede oameni care au nevoie de ajutor, e de datoria lui să aducă o contribuție.

Așa ca Ryan a creat o legătură cu Fundația Comunitară București în urmă cu câțiva ani. Și colegii lui, de la Good Bureau, organizația din care face și el parte, vor să se implice. De aceea au ajuns să și înoate anul acesta la Swimathon, chiar pentru Swimathon.

Li s-a părut o idee bună și abia așteptau să se arunce în bazin. Chiar dacă Lidia, una dintre fetele din echipă nu mai înotase până acum, a luat cursuri special pentru eveniment. Au avut emoții cu toții în ziua evenimentului. Dar până la urmă, a fost o experiență frumoasă.

Pentru campania de fundraising, au făcut un video care a avut mult succes. „Ne place să ne distrăm, asta ne reprezintă pe noi ca oameni. Nu am jucat niciun fel de teatru, am fost naturali”. Și au reușit să strângă banii – „a fost mai ușor decât am crezut că va fi”. Au avut câteva donații mari, care chiar au ajutat. Prietenilor lor le-a plăcut să îi vadă distrându-se așa de tare. Când oamenii donează, cauza e într-adevăr importantă, dar de fapt i-au susținut pe ei. O donație e o investiție într-un om mai degrabă decât într-un proiect.

A fost o muncă de echipă, și-au combinat eforturile. Alături de Ryan și Lidia, a fost și Anca. Iar „scopul a fost să strângem toți banii și am împărtășit oportunitatea de a face ceva împreună. Mai ales în timp ce ne-am și distrat”.

Au primit donații din America, de la prietenii lui Ryan. Așa că au fost nevoiți să trișeze puțin, să facă o platformă pe care să poată și ei să trimită banii, în dolari. Dar a meritat.

Ca să le ceri oamenilor bani, li s-a părut că a trebuit să-și depășească propria condiție, să treacă peste orgoliul personal. Odată ce au reușit să facă asta, au văzut că mulți abia așteaptă să li se dea o oportunitate să doneze. La fel de important e să știe și să primească un refuz, într-o astfel de campanie de strângere de fonduri. Pentru că e posibil ca unii să nu aibă pur și simplu suficienți bani în momentul în care li se cer.

Pe de altă parte, cei care dau fac un sacrificiu – la fel și cei care se implică: „Timpul e prețios. Dar ideea de a face o diferență, de a ajuta, face să merite”. Lui Ryan îi place că Swimathon-ul e ceva pe termen scurt. E ceva ce l-a făcut să se desprindă de la rutina lui zilnică și să ajute. Atât el, cât și ceilalți din echipă s-au bucurat de experiență și abia așteptă să revină anul viitor. Fără un astfel de eveniment, e greu ca oamenii să găsească o modalitate să dea, chiar și puțin. „Mi se pare că a fost o oportunitate destul de unică”.

Ryan e convins că filantropia e crucială pentru o societate. Și studiile au arătat că un astfel de fenomen creează dependență. Pentru că e mult mai bine să dai decât să primești, în absolut orice situație. „Gândește-te la cât de frumos e să faci un cadou unui copil – so fun. Cu asta se poate compara participarea la Swimathon.”

Societatea românească se află într-un proces de schimbare. O schimbare care deja are un ritm accelerat. Chiar dacă oamenii erau conștienți de nevoile astea sociale de ani de zile, acum sunt conștienți și de faptul că pot face și ei ceva. Așa că au început să facă. „Inițiativele care influențează schimbarea sunt foarte puternice. Asta mă încântă cel mai tare. Asta și faptul că oamenii luptă împotriva lucrurilor rele, au început să lovească înapoi când îi lovește sistemul”. Pentru un om rău și corupt, n-o să fie o schimbare bună. Dar pentru un om bun, vor începe să se deschidă perspective noi.

La finalul zilei, lui Ryan îi pasă mult de oameni. Îi place să lucreze cu ei, mai ales când îi vede cum se ajută reciproc. De aceea a ales să înoate pentru Fundația Comunitară București: „Fundația asta creează un pod, o legătură care umple golul dintre organizații sau instituții, dintre stat și societate, și care ajută oamenii să schimbe lucrurile. Pentru mine, a fost o onoare să mă implic în așa ceva”.

Ryan este un om care iubește Bucureștiul, cu mixurile și parcurile lui, cu haosul, densitatea orașului, traficul: „I’m just an American guy living in Romania, trying to make a difference”.

Observă că aici sunt tensiuni de toate felurile, dar îi place agitația. În același timp, îi place și să plece din oraș din când în când, în weekend-uri. Însă oriunde ar pleca, simte mereu nevoia să se întoarcă – „Pentru mine, Bucureștiul, România, înseamnă că sunt acasă. Aici am oportunități și văd lucruri care se întâmplă. Nu vreau să plec prea curând. De fapt, sper să rămân pentru totdeauna”.