Știri

Fundația FARA strânge bani la Swimathon București pentru 30 de copii cu dizabilități

#poveștidepeteren

Text de Monica Tudorache

Am ajuns după un drum cu peripeții pe o străduță îngustă din Popești-Leordeni. Ioana m-a întâmpinat la poartă cu un zâmbet cald.

Mergând spre biroul ei, mi-a povestit că a început să lucreze, în urmă cu 11 ani, ca psihopedagog într-un centru de recuperare pentru copii cu dizabilități al Fundației FARA. Apoi a devenit coordonator al centrului, iar acum este director de program.Nu renunță la munca ei pentru că se dezvoltă și crește alături de copii sau pentru că s-a atașat de proiecte, de oameni mai ales.

Am întrebat despre proiectul lor înscris anul acesta la Swimathon București – Fii Supereroul copiilor cu dizabilități! Este primul an în care participă la eveniment și s-au hotărât să se înscrie în ultimul moment. Au fost curpinși imediat de frica de eșec, frică ce se regăsește și în rândul înotătorilor, că nu vor reuși să își atingă obiectivul propus – să strânga suma de 25.000 RON.

Echipa Fundației FARA strânge bani pentru copiii din Ilfov sau București,  ce provin din familii defavorizate. Începând cu toamna 2018, Fundația FARA vrea să deschidă un centru de zi de recuperare pentru copii cu nevoi speciale în Popești-Leordeni, Județul Ilfov. În el, 30 de copii cu dizabilități vor primi gratuit servicii de kinetoterapie, logopedie, terapie de grup și alte forme de recuperare.

Fiind o decizie atât de spontană, au crezut că nu vor avea suficienți înotători – fundraiseri. Au pornind cu gândul că pot strânge 8-10 oameni, pentru a forma două echipe, însă au avut parte de o surpriză plăcută. Se ocupă acum de cinci echipe, care vor înota pe 30 iunie la bazinul Dinamo și vor strânge bani de la cunoscuții lor.

Ioana spune că oamenii au empatizat foarte tare cu proiectul lor. S-au implicat și familiile înotătorilor, iar două dintre aceste echipe sunt formate doar din copii. Boiana, o colegă de-a Ioanei spune că sufletul de copil înțelege cel mai bine sufletul altuia și se bucură când vede că sunt atât de dedicați cauzei lor. Ea crede în ideea că prin educație poți reuși să faci bine și spune că adevărata donație e să dai de la tine cât ai, nu din surplus.

Le-am întrebat și despre donatori, iar fetele mi-au spus că dacă unii afișează indisponibilitate, alții sunt foarte deschiși și și-au dezoltat deja strategii de promovare în grupurile lor. Implicarea copiilor este, din nou, semnificativă, având la rândul lor planuri de promovare în școli.

Se bucură că prin Swimathon București au cunoscut oameni noi. Iar Ioana și colegii ei le transmit înotătorilor că „indiferent de rezultatele obținute, pentru noi sunteți cei mai puternici și faptul că ne sunteți prieteni reprezintă câstigul cel mai de preț”.

Dacă vrei să susții Fundația FARA cu o donație, o poți face aici până pe 31 iulie:

https://2019.swimathonbucuresti.ro/fii-supereroul-copiilor-cu-dizabilitatti/