PROIECTE

Clubul de Educație Alternativă

Organizație/Grup de inițiativă

Fundația Policy Center for Roma and Minorities

Scurtă descriere a proiectului

Clubul de Educație Alternativă (CEA) este un spațiu sigur, prietenos, inovator, dezvoltat din 2010 pentru copiii romi și neromi aflați în situații de risc, care trăiesc în comunitatea dezavantajată din cartierul Ferentari. Acesta reprezintă un program educațional alternativ amplu ce valorifică puterea educației non-formale, prin artă, sport, creativitate, stimulare cognitivă, terapie, joacă, pentru a dezvolta potențialul copiilor care provin din familii sărace. Aproximativ 200 de copii din Școlile Gimnaziale nr. 136 și ”Petrache Poenaru” petrec un timp constructiv în CEA, își descoperă și valorifică talentele, potențialul de dezvoltare, motivația școlară, participând activ la ateliere educaționale prin care sunt sprijiniți în lupta lor cu marginalizarea, contribuind la reducerea decalajului educațional cu care aceștia se confruntă.

Pentru a face față provocărilor școlare și din comunitate, pentru a se putea implica educațional, copiii au nevoie de o alimentație corespunzătoare, cu atât mai mult cu cât petrec ore îndelungate la școală, în CEA, în timp ce multe familii se luptă cu viața de zi cu zi. Asigurarea unei mese pe zi este esențială pentru copiii din CEA, astfel încât aceștia să aibă energie pentru a se implica în activitățile educaționale, atât la școală, cât și în afara ei.
Experienţa intervenţiei noastre în comunitatea dezavantajată din Ferentari ne-a arătat că aceşti copii doresc să participe şi să se implice în dezvoltarea comunităţii şi a şcolii, să simtă că ideile şi opiniile lor sunt ascultate și luate în considerare, că sunt capabili ca prin munca lor să schimbe ceva în mediul în care trăiesc, că sunt importanţi prin ceea ce pot să facă. Ei manifestă interes pentru implicare, au spirit de iniţiativă sau aderă la iniţiativele altora. Ei au nevoie de sprijin pentru ca ideile lor să fie transpuse în practică şi să devină utile pentru ei şi pentru cei din jur, pentru a contribui la o schimbare în avantajul tuturor.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Copiii din comunitatea dezavantajată din Ferentari nu au acces la educație de calitate, din cauza sărăciei, iar acest lucru se reflectă în fenomene precum analfabetism funcțional, participare și rezultate școlare scăzute, motivație scăzută și perspective de dezvoltare limitate, în ciuda potențialului extraordinar. Ei duc o existență marginalizată, caracterizată de condiții de locuire precare, lipsă de modele și expunere ridicată la numeroși factori de risc. Aceștia au nevoie de încurajări, să simtă că ideile lor sunt importante, atât pentru ei cât și pentru cei din jur, de abordări care să îi pună în valoare, stimulându-le gândirea critică și participarea activă, astfel încât școala să devină mai atractivă.

În CEA, copiii se implică activ în diferite ateliere de educație non-formală, stimulare cognitivă, sesiuni terapeutice și joacă, iar în medie, un copil, petrece aproximativ 4h-6h pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, pe toată durata anului calendaristic. Este important ca aceștia să se poată concentra în actul educațional, iar alimentația este esențială pentru dezvoltarea lor armonioasă și maximizarea potențialului. Susținerea acestei cauze în cadrul Swimathon 2019 ar completa eforturile organizației de a oferi o masă copiilor din CEA, susținând complementar educația lor. Campania are în vedere atragerea de resurse pentru a susține masa zilnică a 50 de copii, timp de 7 luni. O donație de 5 lei, asigură masa unui copil pe durata unei zile, iar o donație de 100 de lei asigură masa unui copil timp de o lună.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Copiii vin cu drag în CEA deoarece simt că aici sunt în siguranță, sunt încurajați și își găsesc energia de a-și dori mai mult pentru a depăși marginalizarea și riscurile la care sunt expuși: abandon școlar, violență, droguri. În CEA, copiii își găsesc motivația de a merge la școală, având mai multă încredere în propriile forțe de a ținti spre orizonturi de dezvoltare, dar și în puterea educației de a le crea un viitor mai optimist. Acest sistem educațional de sprijin pe care îl oferă fundația PCRM copiilor este completat de oferirea unei mese zilnice, pentru a maximiza dezvoltarea lor armonioasă.

Principalii indicatori sunt:
– Asigurarea unei mese zilnice pentru 50 de copii din CEA, timp de 7 luni;
– Motivație școlară/educațională îmbunătățită în rândul copiilor din CEA;
– Participare școlară/educațională îmbunătățită în rândul copiilor din CEA;
– Copiii din CEA vor fi mai încrezători în propriile forțe și asupra perspectivelor de dezvoltare.

Obiectiv financiar Swimathon

32469.96 Lei
Fonduri atrase din totalul de 33000 Lei

  • 202
    Donații
  • 160.74 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

33.000

Durata proiectului

6 luni (iulie-decembrie 2019)

Website organizație/proiect

https://policycenter.eu/en/

Date de contact (coordonator proiect)

Alexa Cardaș
0730925005
[email protected]

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Bine faci, bine găsești!


Obiectiv financiar: 7500

Inotatori Swimathon

Team Tango


Obiectiv financiar: 20000

Inotatori Swimathon

Wave Runners


Obiectiv financiar: 5625