Știri

CeRe strânge 10.000 de RON la Swimathon București ca să continue campania de monitorizare a activităților primăriei

#povestidepeteren

Text: Monica Tudorache

Cu Silvia am stat de vorbă la o cafea chiar în inima Bucureștiului, pe Calea Victoriei, sub soarele lui iunie. Pe ea o încălzește viața trăită în orașul ăsta, locuiește aici dintotdeauna și spune ca mai ales în ultima vreme, îi place că simte cum lucrurile se schimbă în bine. Iar lucrurile se schimbă pentru că oamenii se implică mai mult.

Este la CeRe de șase ani și spune că face parte dintr-o echipă în cadrul căreia simte un vibe autentic, o motivație puternică pentru activism și implicare civică. Pe lângă asta, nu își mai imaginează viața fără acest sentiment de utilitate și fără emoțiile pe care i le aduce adrenalina de a face mereu ceva nou, de a lupta împotriva unui sistem care este greșit. Dacă la început a fost mai greu să îi facă pe oameni să înțeleagă ce înseamnă implicarea civică, în urmă cu 12 ani, acum există grupuri și organizații care au voci importante sau există oameni care vin și le cer ajutorul în diverse situații, ca un fel de recunoaștere a activității lor anterioare.

CeRe a participat la Swimathon București încă de la prima ediție – 2013 și fiecare experiență i-a provocat, au cunoscut mai mulți oameni pe care, poate, nu i-ar fi cunoscut în afara acestui context. Oamenii aceștia devin în mod firesc mesagerii lor după fiecare ediție. Silvia spune că le place atât de mult evenimentul pentru că este ca o surpriză plăcută, aduce ceva în plus, niciodată nu e la fel. Pentru ea, evenimentul este unul cu adrenalină, în care este loc de prospețime, în care lumea îți transmite mesajele și e receptivă la ce faci, în care reușești să ieși din cutia ta.

Proiectul CeRe din acest an, „Transparenţă decizională la Primăria Capitalei”, vrea să deschidă cetățenilor „ușile camerelor unde au loc ședințele”. Cetățenii nu au drept de opinie în cadrul ședințelor, iar dreptul de a protesta în fața primăriei este interzis.

Echipa CeRe vrea să strângă suma de 10.000 RON la Swimathon București ca să monitorizeze activitățile primăriei și să permită cetățenilor să participe la ședințe.

Anul acesta au reușit să adune două echipe a câte cinci înotători. Silvia spune că a fost greu, pentru că și-au dorit ca acești oameni să fie atașați de campanie.

În ceea ce privește donatorii, au niște susținători tradiționali care contribuie în fiecare an. Pe de altă parte, prin participarea la Swimathon au reușit să își construiacă relații noi, de o ediție la alta.

De exemplu, Mădălina a spus că nu vrea să se dezbrace și să înoate la bazin, dar dacă prietenii ei vor dona, o va face până la urmă. La o altă ediție, Vlad, un prieten CeRe, a făcut fundraising în cercul lui de prieteni și cunoștințe într-un mod foarte personal și direct, deși nu a înotat. Totuși, a vrut să îi susțină și a reușit – a strâns bani de la 70 de oameni.

Silvia ar vrea să transmită un mare mulțumesc înotătorilor, pentru că sunt activi civic. Faptul că ei susțin această cauză înseamnă că sunt deja implicați și că vor să atragă cât mai mulți oameni în aceast spațiu în care trebuie să-ți pese și să nu fi ignorant la problemele cotidiene.

Dacă vrei să susții CeRe cu o donație, o poți face aici până pe 31 iulie: https://2019.swimathonbucuresti.ro/transparenta-decizionala-la-primaria-capitalei/