PROIECTE

Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice Luana

Organizație/Grup de inițiativă

Asociaţia Wilderness Research and Conservation

Scurtă descriere a proiectului

Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Visul Luanei şi Asociaţia Wilderness Research and Conservation în anul 2014.

Obiectivul principal al proiectului este de a oferi asistenţă medicală gratuită şi expertiză privind ecologia animalelor sălbatice care intră în conflict cu omul. Pe termen lung ne dorim să ajutăm la formarea unei noi generaţii de specialişti în domeniul salvării, reabilitării şi eliberării în siguranţă a animalelor sălbatice şi de a educa publicul larg cu privire la măsurile de conservare şi atenuare a conflictelor om-animal.

Echipa Centrului este formată din medici veterinari cu specializare în captură şi reabilitare de animale sălbatice, dar şi ecologi, biologi, geografi, geologi care lucrează în paralel cu veterinarii la proiecte de cercetare precum mobilitatea speciilor reabilitate, identificarea habitatelor optime pentru eliberare, educaţia şi informarea publicului larg despre importanţa animalelor sălbatice, dar şi implicarea în sistemul legilslativ prin colaborarea cu autorităţile locale sau naţionale.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Animalele sălbatice intră în conflict cu omul absolut oriunde, atât în inima oraşului, cât şi la poalele muntelui. Centrele de reabilitare pentru animale sălbatice din România sunt foarte puţine (trei), iar în sudul ţării, Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor “Luana” este singurul care poate prelua cazuri de animale sălbatice rănite pe o rază foarte mare (Banat – Oltenia – Muntenia – Dobrogea, cu o frecvenţă ridicată în mediul urban).

Dacă în primii ani de funcţionare erau doar 200-300 de cazuri, în anul 2018 acest număr a urcat la peste 1600, ceea ce a implicat o muncă asiduă din partea echipei de medici veterinari şi ecologi. Aproape 90% dintre cazuri sunt păsări rănite, 7% mamifere şi 3% reptile (de obicei ţestoase). Odată pornit procesul de preluare, este nevoie de timp pentru a aduce animalul în siguranţă la centru, apoi de expertiza medicilor, de echipamente şi medicamente pentru a încerca reabilitarea acestuia. Tratamentul unui animal rănit poate dura de la câteva zile la săptămâni bune sau, în unele cazuri (ale liliecilor), la luni de zile de hibernare şi hrănire în timpul sezonului rece.

Tot acest proces necesită un spaţiu mare, îndeosebi pentru a asigura faptul că pacienţii nu se consumă unul pe celălalt 🙂 Lăsând gluma la o parte, animalele nu trebuie să se obişnuiască cu omul. Aici încep întregi procese de hrănire camuflată şi de întreţinere cu intervenţie cât mai puţin invazivă, care complică foarte mult procesul de reabilitare. Pentru a lucra în acest spaţiu ideal, centrul a fost mutat pe Splaiul Dâmboviţei (aproape de Comfort City), pe un teren generos. Cu ajutorul donaţiilor am reuşit să construim un necesar de bază, iar în prezent centrul este compus din trei containere mobilate şi utilate pentru nevoile de bază ale reabilitării. Mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct pentru a aduce acest centru la standarde, aşa că vă solicităm ajutorul pentru a face posibil acest vis!

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Dorim să creştem capacitatea de reabilitare a centrului de la 1600 de animale pe an la peste 2000 şi să îl aducem la standardele necesare pentru a fi inclus în registrul naţional de centre specifice. Astfel, prioritățile noastre în următoarea perioadă vor fi: dotarea cu energie electrică de capacitate ridicată, construcţia de voliere speciale pentru reabilitarea păsărilor, construcția de spații închise pentru reptile de uscat și de apă sau mamifere.

Obiectiv financiar Swimathon

10815 Lei
Fonduri atrase din totalul de 15000 Lei

  • 109
    Donații
  • 99.22 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

28200 RON

Durata proiectului

2014 - nedefinit

Website organizație/proiect

http://www.wildernessrc.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Dragoş Ştefan Măntoiu
0761134716
stephen.mantoiu@gmail.com

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

turBATS


Obiectiv financiar: 7500

Inotatori Swimathon

Veni Vidre Vici


Obiectiv financiar: 7500