PROIECTE

Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice “Luana”

Organizație/Grup de inițiativă

Asociaţia Wilderness Research and Conservation

Scurtă descriere a proiectului

Proiectul a fost iniţiat de către Fundaţia Visul Luanei şi Asociaţia Wilderness Research and Conservation în anul 2014. Scopul proiectului este de a oferi gratuit asistenţă medicală şi expertiză privind ecologia animalelor sălbatice care intră în conflict cu omul, de a forma o nouă generaţie de specialişti în domeniul salvării, reabilitării şi elibărării în siguranţă a animalelor sălbatice şi de a educa pulicul larg cu privire la măsurile de conservare şi atenuare a conflictelor om-animal. Echipele sunt formate atât din medici veterniari cu specializare în captură şi reabilitare de animale sălbatice, dar şi din ecologi, biologi, geografi şi geologi, care lucrează în paralel cu veterinarii la proiecte de cercetare precum mobilitatea speciilor reabilitate, identificarea habitatelor optime pentru eliberare, educaţia şi informarea publicului larg despre importanţa acestor animale sălbatice dar şi implicarea în legsilativ prin colaborare cu autorităţile locale sau naţionale.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Aniamlele sălbatice intră în conflict cu omul absolut oriunde, atât în inima oraşului cât şi la poalele muntelui. Centrele de reabilitare pentru animale sălbatice din România sunt foarte puţine (3), iar în sudul ţării, Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor “Luana” este singurul care poate prelua cazuri de animale sălbatice rănite pe o rază foarte mare (Banat – Oltenia – Muntenia – Dobrogea, cu o frecvenţă ridicată în mediul urban). Dacă în primii ani de funcţionare erau doar 200-300 de cazuri, în anul 2018 acest număr a urcat la peste 1600, iar acest lucru implică o muncă asiduă din partea echipei de medici veterinari şi ecologi. Aproape 90% dintre cazuri sunt păsări rănite, 7% mamifere şi 3% reptile (de obicei ţestoase). Odată pornit procesul de preluare, este nevoie de timp pentru a aduce aniamlul în siguranţă la centru, apoi de expertiza medicilor şi de echipamente şi medicamente pentru a încerca reabilitarea acestuia. După aceşti paşi începe partea mai grea, tratamentul, care poate dura de la câteva zile, la săptămâni bune sau în unele cazuri (ale lileicilor) la luni de zile de hibernare şi hrănire în timpul sezonului rece. Tot acest proces necesită un spaţiu mare, îndeosebi pentru a asigura faptul că pacienţii nu se consumă unul pe celălalt, dar lăsând gluma la o parte, animalele nu trebuie să se obişnuiască cu omul. Aici încep întregi procese de hrănire camuflată şi de întreţinere cu intervenţie cât mai puţin invazivă, care complică foarte mult procesul de reabilitare. Pentru a lucra în acest spaţiu ideal, centrul a fost mutat pe Splaiul Dâmboviţei (aproape de Comfort City), pe un teren generos. Prin donaţiile existente am reuşit să punem cap la cap un necesar de bază, iar în prezent centrul este compus din 3 containere mobilate şi utilate pentru nevoiele de bază ale reabilitării, dar mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct pentru a aduce acest centru la standarde, aşa că vă solicităm ajutorul pentru a face acest vis al normalităţii posibil!

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Dorim să creştem capacitatea de reabilitare a centrului şi să îl aducem la standardele necesare pentru a fi inclus în registrul naţional de centre specifice. Din proiectul acesta dorim să asigurăm o mică parte din necesarul tehnic şi anume dotarea cu energie electrică de capacitatea ridicată sau creşterea spaţiului de reabiltiare prin construcţia de voliere şi spaţii închise, speciale pentru reabilitarea păsărilor răpitoare, de noapte, a reptilelor atât de uscat cât şi de apă şi a mamiferelor, atât zburătoare cât şi de dimensiuni mici, medii şi mari. În funcţie de bugetul strâns vom putea lua aceste decizii, dar la final va trebui să creştem capacitatea de reabiltiare de la 1600 de animale pe an la peste 2000.

Obiectiv financiar Swimathon

0 Lei
Fonduri atrase din totalul de 15000 Lei

  • 0
    Donații
  • 0.00 Lei
    Donația medie

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

28200 RON

Durata proiectului

2014 - nedefinit

Website organizație/proiect

http://www.wildernessrc.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Dragoş Ştefan Măntoiu
0761134716
stephen.mantoiu@gmail.com

Echipe de înotători - fundraiseri

Momentan nu există echipe înscrise.