Povești

Bogdan Marin: „Generozitatea se referă rareori la bani”

Text de Monica Tudorache

Bogdan e instructor de înot și e sigur că pentru el, acasă e Bucureștiul. A fost plecat din țară și a muncit în străinătate o vreme, dar nu s-a simțit niciodată ca aici. Crede și acum că cine pleacă nu-și va găsi locul pe alte meleaguri.

Chiar dacă e un oraș agitat, îi place așa, simte un ritm competitiv. Iar asta îl face să se autodepășească. Trăiește cu speranța și cu dorința de a vedea lucruri cât mai frumoase aici. Pentru că există potențial.

E perfecționist, „încerc să fac lucrurile cât mai bine cu putință” și nu se gândește foarte mult la cine e ca om. Îi e greu să vorbească despre el altfel decât în contextul în care povestește despre copiii pe care îi antrenează la bazin.

„Viața mea profesională stă în aliniament cu cea personală și se unesc într-un drum frumos”. E foarte pasionat de ceea ce face, se dăruiește celor mici la bazin și aduce lucruri frumoase în viețile lor.

Cu pasiunea acesta s-a implicat și la Swimathon. A aflat despre eveniment printr-o colegă care susținea o cauză. Odată ce a descoperit platforma de proiecte, și-a dat seama câtă nevoie e de implicare.

Dar pentru că lucrează cu copii, a simțit că implicarea lor trebuie să fie, la rândul ei, tot pentru copii. La prima participare, au înotat pentru MagiCamp.  La fel și a doua oară. Iar anul acesta, au susținut deschiderea unui centru de recuperare pentru copii cu nevoi speciale.

„Am considerat că e de bun augur să mergem să-i susținem și pe ei, chiar dacă nu îi cunoșteam. Și pentru că era primul an în care participa Fundația FARA, am simțit că e bine să punem umărul la treabă și să ajutăm”.

Swimathon București este un eveniment care dă o direcție bună societății. Iar cei trei ani de experiență au adus o lecție primită cu drag atât de el, cât și de copiii pe care îi îndrumă – lecția dăruirii.

Bogdan simte și că educația e importantă și „Împreună desenăm viitorul copiilor” e unul dintre sloganele după care se ghidează în viață. Chiar dacă societatea nu funcționează foarte bine și „dacă statul nu ne susține, încercăm să o facem singuri”.

Povestește cu emoție experiența din acest an. Zâmbește și spune că e frumos să înoți la Swimathon. Participă la competiții, ba chiar și arbitrează, însă aici e diferit.

„Nu mai ține de câte bazine faci, de cât de repede înoți sau de cât de bun ești. Contează, în schimb, cât de bun ești ca om. Și atunci sentimentul e total diferit, e unul de împlinire”.

S-au gândit să fie super eroi ai copiilor cu dizabilități. Așa s-a numit și echipa, dar și proiectul. Cu câteva zile înainte de eveniment, s-au dus la un centru de închirieri costume, să facă treaba asta cât mai oficială. Iar pe 30 iunie, la bazinul Dinamo, alături de el au intrat 10 copii îmbrăcați în eroi. Au fost aplaudați Spiderman, Catwoman, prințese.

Bogdan a îmbrăcat un costum de vrăjitor, mantia i-a fost presărată cu fapte bune și „a făcut magie albă”. Iar copiii au fost bucuroși când au intrat și au simțit privirile ațintite asupra lor. S-au simțit puternici să fie îmbrăcați așa: „Dacă acești copii nu pot înota, o facem noi pentru ei”.

Partea lui preferată din eveniment este să strângă bani. Se aștepta să-l susțină toată lumea, dar cu timpul a înțeles că lucrurile nu stau atât de bine, că nu e atât de simplu să strângi bani. Însă, spiritul lui competitiv l-a învățat să nu se oprească până când nu obține ceea ce își dorește.

Îi place și ziua în care se strâng toți la bazin să-și susțină cauzele: „Evenimentul e o sărbătoare. Sărbătorim faptul că am putut ajuta”. Și crede că generozitatea se referă rareori la bani.

Pentru el, să fii generos înseamnă să participi „cu sufletul”, iar ăsta e un lucru care chiar se simte. Mi-a dat exemplul unui copil de clasa a 6-a, care a înotat alături de el și care a reușit să strângă câte un leu de la șapte colegi de-ai lui, adică totalul sumei de șapte lei. Bogdan crede că a fost cel mai generos dintre toți, pentru că le-a fost alături. Și l-au simțit mai aproape decât pe oamenii care au donat sume mai mari.

Povestește că a găsit o comunitate caldă la Swimathon, formată din oameni cu care ajungi să-ți dorești să îți petreci mult timp, oameni cu „suflete mari”. I-ar plăcea ca acest eveniment să dureze mai mult și să se întâmple măcar de două ori pe an.